Årskrönika 2006

År 2006 kommer för alltid vara det stora kaffeåret i mitt liv. Upplevelserna har avlöst varandra och naturligtvis har jag Malmö stad att tacka för många av de intressanta upplevelserna jag varit med om under året. Under 2006 har jag haft möjlighet att få en djupare insikt i kaffebranschen och känna på hur det är att jobba som barista under högtryck. Att jag blev värvad till Nesta var en av årets höjdpunkter. Fler höjdpunkter blev mötet med Chris Owens, min medverkan i Barista Magazine och att jag lyckades genomföra mitt krönikörsuppdrag för Malmö Magasinet under våren. Mitt högst inofficiella delmål för året var att delta på ett eller annat sätt i tv, dagspress och radio. Med aggressiv marknadsföring och lite tur lyckades jag nå mitt ”mediamål” och bloggen ökade raskt i antal besökare.


Det som har varit allra roligaste under året är att Malmö har haft en enorm utveckling när det gäller nyetablerade kaffebarer. Utan dessa barer hade jag aldrig kunnat lära mig så pass mycket om kaffe som jag gjort och inte på långa vägar upplevt lika trevliga kaffestunder. På väg hem från Lund har jag allt som oftast stannat till med biken för en kaffe på någon av barerna och alltid gått därifrån med ett leende på läpparna. I och med Malmös förträffliga storlek är det alltid någon man känner igen och som man kan ventilera livets stora gåtor med.  De mest betydelsefulla etableringar för Malmös espressokultur under året är Solde Kaffebar, Lilla Kafferosteriet, Kaffebaren på Möllevångstorget, Melvins, ”Hannes deli vid Erikslust”, Dolce Sicilia och den ”nya versionen” av Te och Kaffehuset, utan dessa skulle året ha varit betydligt mindre spännande.

Självklart är de redan etablerade barerna såsom Nesta, Njutbar, Coffee Maniac och Bar Italia otroligt viktiga för den levande kulturen. De mer traditionella kaféerna såsom Sorl, Simrishamnsgatan 3, Mocca, Moccasin, Bruno, och fler därtill spelar naturligtvis också en stor roll för hela kaffeupplevelsen i Malmö. Dessvärre har jag mestadels besökt kaffebarerna och inte kaféerna det gångna året. Den enda nackdelen med det stora utbudet i Malmö är att man inte hinner besöka alla varje vecka. När jag blir pensionär blir det ändring på det. 


Aktiviteten på nätet har även den tagit en rejäl fart under året. Mängder av intressanta bloggar har ploppat upp, främst från staterna. Jag nämnde i inledningen Chris Owens. Det är kaffelovers som Chris jag har som förebilder när det kommer till kaffe och bloggande. Många har säkert varit inne på Owens blogg shotzombies som han driver tillsammans med en drös hardcorekaffemänniskor i staterna. Som alltid är det jänkarna som ligger i framkant när det gäller att snappa upp nya trender och för att kunna hålla sig riktigt uppdaterad om vad som händer i kaffevärlden är de amerikanska bloggarna ett måste. Mötet med Chris och hans flickvän Melissa blev årets mest spännande möte. Chris var i krokarna på grund av Nordic Barista Cup som gick av stapeln i Köpenhamn. De  passade på att ta tåget över sundet för att ta pulsen på Malmö. En snabb middag på Nesta och lite småsnack följdes upp med det mest lärorika jam jag varit med om på Solde Kaffebar. På tal om lärande kommer vi osökt in på forums. Forumaktiviteten på nätet ökar för varje dag som går.

I Sverige skedde ett tronskifte på forumsidan när kaffeforum.se dog och lämnade över stafettpinnen till riktigtkaffe.se som gör ett utmärkt jobb med att samla alla kaffeintresserade nördar på samma ställe. Det finurliga med forum är att man enkelt kan knyta kontakter med likasinnade. Det är alltid lika roligt att stöta på en forumräv och se vad det är för trevlig person som döljer sig bakom nicknamet på forumet. Jag har fått ett helt gäng med nya kamrater tack vare detta fenomen. Den jag tänker lite extra på är min kaffekompanjon Lars som alltid är på jakt efter en bättre kopp. Vi har stått och jammat såväl hemma som på barer runt om i stan. Supertrevligt! Något som jag verkligen uppskattat är de jams vi kört i Malmö. Intresset har varit jättestort både i Malmö och utsocknes för träffarna vi haft i Malmö under året. Det fiffiga är att det är busenkelt att anordna och är enormt lärorikt. Tillvägagångssättet är ungefär såhär: Kolla med en kaffebar om det finns intresse om att vara värd för ett Barista Jam. Starta en tråd på forumet om vad som är i görningen. Spika ett datum. Åk sedan dit med glatt humör och kaffesug. Jag hoppas att vi får till en hel del sköna jams i Malmö under 2007. Grande finale för hemmabaristorna blev Home Barista Championship som Mattias Sjöbeck på Te och Kaffehuset drog igång och genomförde med bravur. Jimmy Harre tog hem första priset. Det var inget dåligt första pris heller, en BFC Junior Plus Levetta. Just denna maskin är den jag köpte efter att ha jobbat stenhårt en hela sommaren på Nesta. Vad passar inte bättre än att köpa en kaffemaskin för slantarna? Det blev en redig uppgradering från min Jura F90 som hade gjort en trogen tjänst på Köpenhamnsvägen under ett och ett halvt år. Skillnaden i kvalitet på espresson med den nya bebisen går inte att beskriva med ord. Jag slog samtidigt till att investera i en Mazzer Mini som nästan är en ännu roligare pryl än själva kaffemaskinen.

En av anledningarna till att jag graderade upp maskinparken var att jag ville kunna prova och utforska olika kaffen på ett ”riktigt sätt” hemma. En som får vara med och utforska kaffe på hemmaplan vare sig hon vill eller inte är den alltid lika förtjusande Amelie Olofsson. Amelie har med ett enormt tålamod stöttat mig i detta hysteriska kaffeår. Något som kan upplevas en aning irriterande för min del är att Amelie är betydligt skickligare än vad jag är när det kommer till att ”cuppa” kaffe. Hennes smaksinne är minst sagt välutvecklat. Det fina är att hon ligger lågt med sin talang när vi är på barerna och låter mig pladdra på istället. Det är sann kärlek.

På tal om maskiner så har jag haft möjligheten att köra La Marzocco hela sommaren vilket har varit en upplevelse. Det går inte att jämföra en La Marzocco (förutom GS3:an) med en sån maskin jag använder själv hemma. Det är en fröjd att göra kaffe med en så temperaturstabil maskin som La Marzocco. Ibland kan själv bli trött på mitt eviga gnatande om La Marzoccos förträfflighet, men det går inte att hejda. Dock hoppas jag på att La Marzocco får lite tuffare motstånd från konkurrenter när det kommer till temperaturstabilitet på maskinsidan de närmsta åren. De amerikanska märket Synesso är dock en trevlig konkurrent även om vi inte har fått se det märket i Sverige än.


I början av 2006 fick jag vara som åskådare på Barista Cup för första gången, extremt roligt och intressant såklart. Skåne har som bekant varit relativt dominerande i Barista Cup genom historien. Det är bara att hoppas att trenden håller i framöver. Konkurrensen blir hårdare och hårdare för varje år.  Klaus Thomsen vann VM i Bern och det är bara att hoppas att en svensk vinner VM i Tokyo 2007. Det hade verkligen varit ett jättelyft för baristayrket i Sverige om vi kunde få en svensk världsmästare.


När jag tänker tillbaka på året som gått inser jag hur mycket jag lärt mig om kaffe. Det mesta har jag snappat upp på nätet genom timtals av sökande på bloggar och forums, men jag har även försökt ta in enorma mängder information av människor i branschen som finns i Sverige och framförallt i Malmö. Jag vill rikta ett stort tack till alla baristor och kaffemänniskor i Malmö som glatt och hjärtligt alltid försöker svara på mina frågor om hur man kommer den perfekta espresson ett steg närmare. Ett stort tack vill jag rikta till Jens Brine som med ett enormt tålamod bryter ner kaffets innersta väsen till molekyler med en viss Dan Stenqvist med elefantöron tätt bredvid. De två baristorna som jag har inspirerats otroligt mycket av i Sverige är Jonas Westesson och Johan Carlström. Jag riktar ett stort tack till Regementsgatan 2 för en gigantiskt härlig inspirationskälla och vänskap. Av erfarenhet vet jag att det är viktigt att tacka mamma också. Utan Britts fikaintresse hade jag aldrig skrivit denna krönika. Systeryster, jag tänker på dig också. Dina kommentarer på bloggen har varit minst sagt underhållande och gjort bloggen levande och ironisk, precis som jag vill att den ska vara. De som har följt min blogg vet redan vem Thor-Björn är. Utan Thor-Björn hade det inte blivit någon livsnjutarblogg. Tack för ditt stöd i ur och skur Tolle.


Sista men inte minst vill jag rikta ett bamsetack till Nesta. Crewet där (Roberto, Artur, Nick, Jacob, Olof, Johan, Matt, Alex, Pierre, mfl) har hjälpt mig att utvecklas för varje pass. Nesta kommer för alltid att ha en speciell plats i mitt kaffehjärta då det var Nesta som fick upp mitt intresse för specialkaffe. Det känns nästan lite overkligt att det nu är jag som får stå och göra kaffe på den bar som var min drömarbetsplats för bara två år sedan.


Här nedan kommer blandade bilder från året som gått. Några har ni sett innan, några inte.

 

DSCN1769.JPG DSCN1676.JPG IMG_4905.jpg 

IMG_4887.jpg IMG_4867.jpg IMG_4861.jpg

IMG_4780.jpg DSCN1362.JPG DSCN1384.JPG

DSCN1239.JPG DSCN1238.JPG DSCN1234.JPG Bild(81).jpg

Bild(86).jpg DSCN1214.JPG DSCN1225.JPG

DSCN1224.JPG DSCN1220.JPG DSCN1141.JPG

DSCN1090.JPG DSCN1067.JPG DSCN1057.JPG

DSCN0889.JPG DSCN0905.JPG DSCN0913.JPG

DSCN0907.JPG DSCN0853.JPG DSCN0866.JPG

DSCN0860.JPG DSCN0840.JPG DSCN0700.JPG

DSCN0360.JPG DSCN0357.JPG DSCN0107.JPG

DSCN0096.JPG DSCN0145.JPG DSCN0139.JPG 

DSCN0043.JPG DSCN9147.JPG

DSCN0012.JPG DSCN0013.JPG DSCN9988.JPG 

DSCN9944.JPG DSCN9893.JPG DSCN9862.JPG

DSCN9901.JPG DSCN9775.JPG DSCN9742.JPG

DSCN9738.JPG DSCN9733.JPG DSCN9726.JPG 

DSCN9778.JPG IMG_2538.JPG IMG_2506.JPG

IMG_2473.JPG dannenesta2.JPG IMG_2558.JPG

DSCN1339.JPG DSCN0982.JPG DSCN0900.JPG

DSCN9447.JPG DSCN0879.JPG DSCN1352.JPG 

DSCN9156.JPG DSCN0813.JPG DSCN0811.JPG

DSCN1217.JPG DSCN1213.JPG DSCN9494.JPG 

DSCN9460.JPG DSCN1884.JPG DSCN9955.JPG

Det här inlägget postades i Årskrönika. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Årskrönika 2006

 1. Danne Stenqvist skriver:

  Puh! Då var den klar. Det är säkert en del stavfel och andra skavanker i min första kaffeårskrönika, men timman är sen och jag skyller på det.

 2. Thor-Björn skriver:

  Vilket år det har varit för dig. Fantastisk krönika.

 3. Amelie skriver:

  Pew. Vilken novell! Men det var härlig läsning (framför allt sjätte stycket, självklart blir det belöning). 2007 – here we come!

 4. Lars skriver:

  Belöning?

  Du menar att Dan får dricka en espresso idag, trots att han inte var färdig med krönikan i tid?

 5. Johnny Krantz skriver:

  Härlig läsning! Vilken klippa! Och 2007 blir nog inte så pjåkigt det heller!

 6. johan skriver:

  Härlig sammanfattning av kaffeåret 2006, Danne! :)
  Något förväntansfull blickar man nu framåt och ser att 2007 kommer att erbjuda minst lika mycket!

 7. Stefan skriver:

  Mycket trevlig läsning! Det har varit väldigt spännande att följa dig i dina kaffeäventyr och plocka upp egna lärdomar längs vägen. Jag hoppas du får ett ännu bättre kaffeår 2007 samt att vi får ta den där barrundan någon gång snart.

 8. Anders skriver:

  Jag gjorde som du, fast jag gjorde en dubbel innan jag började läsa. Och till min förvåning men ändå självklart såhär i efterhand så hade jag bara tagit en sipp av creman när läsningen var klar.

 9. Anita skriver:

  Hejsan
  Va kul att läsa din sida om Caffé.
  Älskar Caffé och skall kika in nästa
  gång jag åker till Malmö.
  Har en son som jobbar i Malmö oxå.
  Ha en skön helg

 10. Mattias skriver:

  Härlig läsning Dan! Ser fram emot många kaffeträffar 2007.

 11. Lance Uppercut skriver:

  2006 drack jag mer kaffe än jag druckit i hela mitt liv fram till dess. Det slutade med att jag slog sönder min systers inredning och låg med min bästa väns svärmor. Kanske låter det som ett otäckt år, men vad jag njöt. Av livet.

 12. Lance Uppercut skriver:

  Glömde nämna att Millans Värld är en blek kopp kamomillte jämfört med din sajt.