Årskrönika 2011

2011 kunde ha blivit det år då jag kapade av halva pekfingret i Mazzer Minin, men sedär, det blev det icke. Scenariot: Amelie körde dammsugaren på maxblås och Valle stod och skrek bredvid, jag hade precis malt upp 25 g Kenya Nyanja till vår förmiddagsV60pourover och hörde inte att kvarnen fortfarande var på när jag skulle stoppa in pekfingret och rengöra som vanligt. Vips så slicade malskivorna ett jämnt och fint snitt precis ovanför nageln. Som tur var blev det ett ytterst ytligt snitt och fingret är numera helt läkt. Kan dock meddela mor och övriga att pekfingerskyddet numera sitter monterat och att det är alltid 2 gram gammalt kaffe i varje bryggning som görs här hemma.

Kaffeåret 2011 blev lugnt och fint som planerat. Pappaledigheten avverkades med mobilen i ena handen och en bryggsörplande Valle i andra handen. Helt sjukt faktiskt, men grabben hinkar i sig bryggkaffe när han kommer åt. Inget som uppmuntras dock. Har försökt få in honom på skummad mjölk och nu börjar han ge med sig.

Har stått bakom baren relativt mycket ändå trots ledighet. Som barista tycker jag det blir svårare och svårare för varje år som går att brygga espresso. På Solde Kaffebar kör vi ingen pour over eller Aeropress (än) så det är fokus på just espresso och såklart vår stora bryggtermos som installerades förra året. Stort lyft för kaffebaren när bryggen kom in. Lite lustigt men allt som oftast tycker jag att exakt samma kaffe och samma rostbatch smakar bättre i Bonomatbryggaren som brygger ner i 2-liters termosen än när jag kör pour over och APhär hemma. Tydligare på något sätt. Kanske behöver jag finslipa och testa mer än de 600 bryggningar jag gjort 2011 för att få till det bättre på hemmaplan. För Soldes del har det betytt mycket att få in Johan Krantz som heltidsarbetande barista. I många år var det var endast Johan, Jonas och jag som stod bakom baren men i och med Krantzens intåg har Solde fått en nytändning. Vi ska inte heller glömma de fina inhoppen från Rasmus Åstradsson och Sebastian Borring det gångna året. Man kan verkligen tycka att man själv är sådär otroligt duktig och wettextorkandes bakom baren men med nya baristaögon så upptäcks alltid nya ställen där man kan torka mer och bättre. Johan och jag kom tillbaka från vår pappaledighet på höstkanten och Westesson gick på sin och firade detta med att dra till Guatemala och Mexico (samt US av A) med familjen. Det fina med Solde Kafferosteris första (ursprungs)resa var att det inte skymtades en enda kaffebuske på trippen.

Var uppe på Barista Cup i år efter något års frånvaro från läktarplatsen. Skitroligt som vanligt. Hade dock dåligt tålamod och missade i princip alla extraheringar utom några stycken. Men jag blev sjukt impad över att alla pratade sådär lätt och ledigt på engelska som jag själv skulle vilja kunna göra men inte kan samt att SCAE återigen samlar kraft och får ihop tävlingen på ett så bra sätt.

Alexander Ruas drog det längsta strået och Dropparna med Erik och Oskar i spetsen visade upp ett makalöst häftigt marknadsföringsarbete där de satt sig själva på Sverigekartan i både tidningar teve och radio. Respekt!

Lite besviken på mig själv är jag för att jag inte hunnit dricka så mycket av andras kaffen som jag hade velat. Vi mikrorostare försökte oss på ett någorlunda seriöst försök med att skicka runt kaffe till varandra och ge lite feedback tillbaka, men jag tror det stannar vid just en gång av lite olika anledningar. Synd, för jag tyckte det var skitroligt!

Solde Kafferosteri är ju mitt lilla skötebarn numera och har på sätt och vis gjort min position något annorlunda. Jag inte längre den lilla gulliga dalmasen som åker runt och hypar upp allt och alla utan nu har jag eget affärsintresse när det kommer till specialkaffe. Det är såklart på gott och ont om man ser till livsnjutarbloggens välmående men inget som går att göra nåt åt såklart.

Vi har medvetet hållt en relativt låg profil med rosteriet och tagit det i vår takt. Pappaledigheter samt bar-och familjeliv gör att man måste acceptera att det inte går att jobba 12 timmar om dagen på rosteriet och 7 timmar på baren. Det har varit nyttigt för mig att inse det. Som alla ni andra vill man pyssla med kaffe minst 18 timmar per dygn för att bli mättad. Rostmässigt har vi utvecklats, helt klart. Jag slukar all info jag kommer åt och försöker prata med de som vill prata rostning i Sverige och utomlands. Hittade en skön kille på Flickr som kör en Diedrich IR-12:a i Tazmanien. Bara en sån sak. Internet är sjukt ibland.

Till 2012 har vi såklart som alla andra rosterier köpt in roliga kaffen som kommer att sticka ut på det ena eller andra sättet.

Liksom alla andra funderar jag på framtiden för en blogg som denna i dessa Twittertider. Twitter har helt klart dramatiskt ändrat förutsättningarna för kaffeblogosfären. Till det bättre på ett sätt tycker jag men samtidigt kan jag å andra sidan bli blasé inför det brus av information som kommer. Det är bara att titta på antal poster på livsnjutarbloggen i år så ser vi att det är betydligt färre än pretwitter. Dock skulle jag aldrig kunna leva utan min lilla livsnjutarälskare till blogg, utan jag tror att jag kommer att posta på som vanligt om än lite mindre korta shoutouts (där kan ni följa mig på twitter istället). Kan tyckas lite krystat att jag primärt twittrar på svengelska, men konstigt nog har jag en del engelsktalande twitterkompisar och dels vill jag träna på att texta på engelska när tillfälle ges.

Gott nytt år på er alla och så kör vi inte så långa espresso 2012 utan försöker att hålla dem hyfsat tajt så blir alla nöjda och glada!

Det här inlägget postades i Årskrönika. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Årskrönika 2011

 1. Måns skriver:

  Gillar detta!

 2. Dan Stenqvist skriver:

  Måns, puss på dig med.

 3. DC skriver:

  Dan, tack för en fin årskrönika!

  I mina ögon kommer du alltid att vara den lilla gulliga dalmasen. Full av omtanke, ödmjukhet och positiv energi.

  Det är ett spännande kaffeår som väntar oss alla och jag hoppas på skön gemenskap, kreativa diskussioner och mängder med kaffe i gott sällskap!

  Önskar dig och även alla andra ett magnifikt kaffe år!

 4. snarkus skriver:

  Glatt nytt år Kung Dan, och hälsa familjen!

 5. alexander ruas skriver:

  Du är underbar Dan. Vi älskar dina inlägg stora som små!

 6. Samuel skriver:

  Tack Dan för en toppen krönika, tack även för all hjälp ni har gett mig under 2011. Ska bli skoj o se vad vi kan göra under 2012

 7. Otto Emanuelsson skriver:

  \bar-och familjeliv\

  Skönaste formuleringen i år!

  Tack för gott kaffe i somras på mitt Malmöbesök!