Årskrönika 2010

Jag säger då det, 19 december och året snart slut. Hektiskt år, men fullständigt ljuvligt på många sätt. Jag njuter varenda dag att jag kan pyssla med kaffe på heltid och inte behöver plugga eller jobba med något mindre kul som många faktiskt gör. Våren bestod i att bygga vårt lilla rosteri. Många och långa söndagar med spackling och putsning. Nyttigt för mig som knappt hade borrat i en skruv hemma innan. I maj fick både jag och Johan våra första knoddar och Jonas blev inte långt efter. Skönt att alla tre är i samma situation. I juli började vi komma igång att rosta våra första batchar och det var lika kul som vi trodde det skulle vara. Enkelt och svårt på samma gång. Nu i december börjar vi få grepp om vad det hela handlar om och njuter av alla variabler man kan leka med. Många trodde nog att vi skulle rosta tuffare och ha en kärvare smakprofil än vad vi haft. De senaste veckorna har vi lekt ordentligt med vår kenyan och med vår panama och jag ser fram emot att få bjuda på solderostat kaffe framöver. Robustan som vi köpte in 60 kg av, bara för att inte stänga några dörrar, har stått relativt orörd. Dock är det det inte kört för den arten. Vem vet, det kanske kommer en riktig nostalgiblandning från Solde Kafferosteri till 2011…

Mitt baristaår har varit väldigt inspirerande. Jag har varvat med jobb på Solde Kaffebar och Kaffebaren på Möllan. Båda dessa är otroligt tajta barer som är lätta att arbeta i och har bra gäster som inte suger energin ur en. Tekniskt sett har det väl varit ett mellanår för mig. Jag har blivit stabilare på lattearten men kan bli noggrannare vid kvarnen, helt klart. Har varit lika besatt detta år som tidigare år på att extrahera vackert och arbeta snabbt.

Där satt den, årskrönikan för 2010.

Det här inlägget postades i Årskrönika. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Årskrönika 2010

 1. Erik Niwhede skriver:

  God jul och gott nytt år!
  Tack för detta lärorika år Dan!

 2. johan skriver:

  Stabilt, Dan! Året har flugit förbi…

 3. j. skriver:

  Vad det där min röda mössa försvann.

 4. admin skriver:

  j., behöver du en ny? Jag använder inte min.