Årskrönika 2007

Nu har jag suddat ut fyra olika inledningar på denna krönika. Det får räcka. Nu kör vi. 2007 blev ett otroligt fint kaffeår för min del med en rad upplevelser som gjorde att jag tog flera kliv uppåt på erfarenhetsstegen.

Kaffeåret började på sätt och vis med uttagstävlingarna till Barista Cup. I Malmö blev det inte något riktigt drag då det var relativt få anmälda. Möjligtvis blev en del skrämda av det brutala draget på Njutbar 2006 då Anne Lunell tog hem deltävlingen. Det var i alla fall en njutning att få se proffsen i action. Daniel Remheden gjorde en otroligt solid insats i Malmö och man förstod att Daniel skulle vara med och tampas om guldet senare i Stockholm.

Under uttagstävlingen i Malmö lärde jag känna en hel hop av intressanta kaffestjärnor som jag endast hade sett på bild innan. De nya kaffepolarna resulterade i otroligt roliga gästspel och upplevelser under året. Något som fortfarande ger en konstigt behaglig känsla i kroppen är att så många av de riktigt insatta i denna bransch följer med vad som händer i mitt kaffeliv här på bloggen.

Under första halvan av året och fram till slutet av sommaren jobbade jag extra på Nesta och heltid under sommaren.

Jag blev minst sagt glad och en smula förvånad när jag fick förfrågan av dåvarande chefen Artur Bulat om jag ville hänga med Roberto Dell´Aquila till Florens och ta fram min egen blandning för Nestas räkning hos Piansarosteriet.

Naturligtvis var jag inte sen att tacka jag och den 15:e mars var jag och Roberto nere i Italien för att ta fram min egen blandning tillsammans med Piansarosteriet.

Det här med att ta fram en bra espressoblandning är ingen lätt sak. När man sedan ska ha sitt namn på påsen och kunna ”försvara” sin blandning när man kommer hem till ilskna espressodrickare som inte vill ha smutsigt vatten bli det ännu knivigare. Roberto hade dock en störtskön attityd till min blandning och hjälpte till så gott han kunde och lät meddela att det inte är det lättaste att blanda kaffebönor.

Ett problem som jag hade nere i Italien var att jag snabbt blev mättad på kaffe när vi koppade. Detta resulterade i att jag inte kunde ge några säkra omdömen om huruvida jag tyckte att den elfte espresson var bättre än den tionde.

Men efter en dags experimenterande med olika bönor kom vi fram till vad vi ville ha i blandningen. Innan jag kom ner till Italien var mitt mål att få fram en blandning som inte hade någon robusta i sig. Man vill ju vara så mycket specialkaffe man kan liksom. Så blev dock inte fallet utan det blev 20 procent India Parchement Kappi Royale och 80 procent S. Dominga – Etiopien. Jag hade ungefär 6 olika ursprungsbönor att leka med och denna kombination smakade bäst på den tvågrupps La Marzoccon som fanns att leka med på rosteriet.

Som väntat smakade kaffet helt annorlunda i Sverige med svenskt vatten och rengjord maskin. Min inställning till smaken på blandningen (nåja, jag kallar det en blandning även fast den endast innehåller två bönor) är ödmjuk, det går inte att vara annat. Det är så att säga italiensk karaktär på kaffet och några gillar det och några gillar det inte alls. Jag har smakat mängder av kaffe som smakar otroligt mycket bättre och jag har smakar kaffe som smakar något sämre. Det som är en positiv överraskning är att blandningen finns på Nestas hyllor än idag.

Jag och Roberto hann med en hel del annat skojigt i Florens. Ett minne för livet blev när jag, Roberto och ägaren till Piansa, Alessandro Staderini besökte La Marzoccos fabrik uppe i bergen. Det kändes nästan som att vara med på youtubefilm när Piero Bambi tog emot oss i loungen och bjöd på en enkel (gjord på Illy).

Vi fick sedan en trevlig rundvandring på fabriken och jag fick för första gången känna på GS/3:an. Denna maskin anser jag vara en milstolpe i kaffehistorien. Det fina med denna maskin är att den på något vis sammanför hemmabaristorna med de professionella. Under 2007 fick inte mindre än två skånebor hem sina GS/3:or och leken kunde på allvar börja i hemmet.

När vi kom hem från Florens var det hög tid för Barista Cup-finalerna i Stockholm. Jag åkte upp ensam för att spana in både semifinaler och finalen. Det blev en rejäl höjdpunkt att för första gången få se hur en Barista Cup-final går till i Bonnierhuset.

Här träffade jag ännu flera av de sköna kaffemänniskorna och knöt så många kontakter jag kunde.

Mycket riktigt visade det sig att Skånes hopp Daniel Remheden var med om att tampas om guldet. Det blev en stenhård kamp där det otroligt skicklige Costas Pliatsikas tog hem biljetten till Tokyo.

Under helgen träffade jag David Haugaard för första gången. David är en stor inspirationskälla för mig då han går ner på djupet när det kommer till att filosofera kring specialkaffe. Jag fick en oerhört lärorik eftermiddag på måndagen då jag följde med David till Moderna och installerade La Marzoccon som skulle pumpa kaffe under middagen senare på kvällen.

Nivån på tävlingen var som väntat hög och några av blandningar som jag fick prova var det bästa jag druckit i kaffeväg.

Året bjöd på en rad fina upplevelser smakmässigt. Under året kom jag i kontakt med riktigt bra kaffe och det öppnade upp mina ögon. Nordisk espresso blev genast ett mycket klarare begrepp för mig. Mina smaklökar utvecklades under året och i slutet av året gillade jag en betydligt syrligare och fruktigare espresso än vad jag gjorde i början.

Under 2007 kom jag även i kontakt med andra roliga bryggningsmetoder än just espresso. Jag tänker speciellt på Aeropressen men även den vanliga pressen och bryggkaffet.

Det blev några riktigt fina gästspel under året. Jag blev inbjuden att köra en dag på da Matteo i Göteborg. Jag åkte upp och visste inte riktigt hur det skulle gå. Nervositeten uteblev dock och jag kunde enbart njuta av att vänta in lunchrushen i Victoriapassagen. Per, Lina och de övriga baristorna på da Matteo visade upp en härligt professionell inställning med glimten i ögat. Lunchrushen gick över förväntan och jag kunde konstatera att klarar man av rushen på Nesta så klarar man nog sig hyfsat överallt i Sverige.

Under tiden jag gästspelade på da Matteo slet snickarna några hundra meter bort där ett microrosteri skulle öppnas upp i slutet av sommaren. Spännande saker var i antågande.

En annan av höjdpunkterna 2007 var att Charles Nystrand och Anne Lunell startade upp Koppi i Helsingborg. Charles och Anne lärde jag känna under kvaltävlingen i Malmö då de var på snabbvisit.

Invigningen blev en härlig kväll då jag fick äran att stå bakom maskinen och köra kaffe och känna på Koppis kvalitetskaffe.

När jag tänker tillbaka på de bästa skotten under året kommer Charles skott till mig och Amelie på första plats. Vi var på väg upp till Dalarna och passade på att ta varsin enkel i Helsingborg och vi njöt av koppen hela vägen upp till Säter.

Sommaren gick fortare än tåget och jag utvecklades enligt eget tycke relativt mycket bakom maskinen. Framförallt kände jag att jag kunde jobba bättre under hög stress, Det blev en rolig sommar på Nesta med mycket skratt och mycket kaffe.

I dagarna tre fick vi besök av Will Ferrell som slörplade i sig latte utan besvär.

I slutet av sommaren bytte Nesta ägare och jag gick vidare i kaffekarriären. Jag började jobba som ”baristakonsult” från och med 1:a september med Solde Kaffebar som huvudbas på lördagarna. Johan och Jonas har alltid varit förebilder för mig och det var otroligt inspirerande att ta på sig eget förkläde och arbeta med Jonas den första lördagen.

Som jag nämnt tidigare på bloggen är Solde en av de få kaffebarer i Sverige som kör utan kösystem. Det blev såklart en härlig utmaning för mig att börja jobba på ett annorlunda sätt med nya gäster att lära känna. Det visade sig att de flesta gästerna hade jag själv druckit kaffe med innan på andra sidan baren.

Bokmässan blev en tillställning som jag sent ska glömma. På uppdrag av Bokus fick Solde Kaffebar servera kaffe till Bokus kunder under hela Bokmässan. Jag och Johan stod för baristandet och det blev hysteriska dagar i Bokus monter. Det blev lärorika dagar för mig då jag fick komma världsmästaren från 2005 i latte art närmare inpå livet.

Under året hölls Nordic Barista Cup i Göteborg. Jag och Thor-Björn åkte upp på vinst och förlust på videokamera och mikrofon. Tanken var att vi skulle intervjua de personer vi sprang på och sedan lägga upp resultatet på nätet. Några svengelska intervjuer senare låg rörliga bilder uppe på Kanal100. Under året har vi intervjuat svenska kaffepersonligheter för Kanal100 räkning och fler blir det under 2008. Det kändes som ett naturligt steg att prova på hur det är att jobba med rörliga bilder. Det blev en finfin respons på det vi gjorde och det sporrar till att fortsätta utveckla webbtv-grejen. Varken jag eller Thor-Björn har sysslat särskilt länge med produktioner av den här sorten och vi är ödmjuka inför de reportage vi gjort hittills.

I samband med den här helgen kom ett gäng störtsköna jänkare till regionen. Detta resulterade i en spännande kväll/natt i Köpenhamn tillsammans med några av världens främsta inom specialkaffe.

Det är ingen hemlighet att Malmö ligger nära Köpenhamn. Under året har jag lyckats besöka både The Coffee Collective och Estate Coffee och även där lärt känna otroligt trevliga third-wavare. Det blev en fantastisk koppning tillsammans med DC och Lars på Estate. Sören Sylvest hade laddat med det bästa som Estate hade att erbjuda och vi blev inte besvikna.

En av de personer jag beundrar mest i kaffevärlden är Klaus Thomsen som alltid har en ödmjuk inställning till det han håller på med. Det kändes otroligt roligt för mig att få lära känna Klaus under 2008 och se hur han filosoferar när det kommer till framtidens kaffe.

Över lag har jag fått en betydligt bättre inblick i hur det fungerar att rosta kaffe detta år. Tack vare de microrosterier som uppstått 2007 har förståelsen för kaffe stigit markant för min del. Det känns underbart att man kan få dricka kaffe som är rostat på hemmaplan. Under nästa år hoppas jag att fler vågar göra investeringen att köpa egen rost.

Det blev inte så många jams detta år som förra. Däremot har det underbara kaffegänget i Malmö som består av folk från riktigtkaffe.se lärt känna varandra riktigt bra under året. Vi avslutade året med en grymt trevlig glöggafton hemma hos Joakim Christoffersson där kärnan i kaffegänget slöt upp.

Kollar vi på vad som hänt hos hemmabaristorna ser vi att nivån höjs för varje vecka som går. Numera är det ingen ovanlighet att man investerar tiotusenspänn för en kvarn. Det är bra. Möjligtvis håller glappet mellan hemmabaristor och de professionella på att minska. Jag tycker att det ibland finns en överdrivet negativ inställning från de professionellas sida att ta hemmabaristorna på allvar. Det knäcks en hel del härligt idiotiska kommentarer på forums men för det går det inte att dra alla över en kam. Numera har jag mina egna fötter i båda lägren. Båda lägren kan lära av varandra.

Det som har glatt mig oerhört är att svenskarna har vaknat till liv när det gäller att starta bloggar. En rad spännande och intressanta bloggar har dragit igång och detta gör såklart att kunskapen sprids som en löpeld. I mitt tycke kan det inte startas för många kaffebloggar.

Mitt fokus har inte varit att ha koll på de amerikanska bloggana lika mycket 2007 som jag hade 2006. Tack vare de svenska bloggarna har fokus lagts över att spana in vad som händer på den svenska specialkaffehimlen istället för den amerikanska. Under året har det inte varit lika mycket aktivitet på de kaffepodcastar som jag följer. Allt går i vågor och jag hoppas att det blir bättring under 2008.

Bloggen för livsnjutare fortsätter att köra på. Jag har inte upplevt någon skrivkram än så länge och möjligtvis beror det på att de flesta av mina inlägg endast är en rad. En förhoppning inför 2008 är att jag ska ta mig för att skriva fler inlägg på både tio och tjugo rader. Ena stunden svävar bloggen ut i cykelsnack och i andra stunden svävar den ut i egocentriska orgier. Så har det alltid varit och så kommer det nog att förbli. Tankarna att skriva på svengelska är lagd på hyllan. Det kommer med största sannolikhet att dyka upp några intressanta reportage 2008 och naturligtvis kommer bloggen att fortsätta skildra vad som händer i mitt dagliga kaffeliv på nära håll.

 Ett stort tack vill jag rikta till jättemånga! Det största tacket riktas till Amelie som orkar leva med kaffenörderi på nära håll. Som vanligt betyder Malmös kaffescen otroligt mycket för min inspiration. Solde Kaffebar, Nesta, Njutbar, Te&Kaffehuset, Lilla Kafferosteriet, Kaffebaren på Väster, vanLunteren är några som har varit till stor hjälp under året. Jens Brine med Espressospecialisten, Portatech och Impod i ryggen, är som vanligt till ovärderlig hjälp i ur och skur.

Även utomsocknes vill jag rikta ett stort tack, jag tänker framför allt på da Matteo, Koppi, David Haugaard, The Lounge, Gusto och alla danska vänner som alltid möter mig med ett glatt leende.

Min följeslagare Thor-Björn har som alltid varit ett fantastiskt stöd. Stort tack till dig!

Mor och Far uppe i Säter ser till att jag något sånär står med i alla fall en fot på jorden. Den andra kan svaja lite här och var, det är jag fullt medveten om. Stort tack.

Systeryster som lägger de brutalaste kommentarerna här på bloggen. Du är en klippa och det ska bli underbart att få göra Albin till en rockstarbarista.

Stort tack till Nesta som för alltid kommer att kännas som ett andra hem för mig. Jag är ytterst tacksam över att Nesta stöttade mig till hundra procent att bli frilansbarista. Jag ser fram emot att utveckla kaffeskolan på Nesta under 2008 och fortsätta få inspiration från the one and only Roberto!

Jag vill även rikta ett speciellt tack till Johan och Jonas som har låtit mig stå bakom baren på Solde och låtit mig bli en del av den mycket lilla Soldefamiljen. Ni inspirerar till att leva baristalivsstilen fullt ut. 

Det roligaste under året har varit att lära känna nya människorna som brinner för specialkaffe. Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle ha så många nya nummer att ringa när jag sitter här vid årsbokslutet.

Som alltid när man tackar för ett trevligt år glömmer man hälften av de man skulle ha tackat.

Det som är så bra med en blogg är att man kan skriva en kommentar och be om att bli tackad och så vips, blir man tackad i kommentaren nedanför av skribenten själv!

Nu kör vi järnet 2008 gott folk!

Är man nyfiken på att se bilder från 2007 är det bäst att gå in på mitt flickrkonto där man får en bra överblick över det viktigaste som hänt under året.

OBS! Stavfel och grammatiska fel i krönikan rättas efter hand.

Det här inlägget postades i Årskrönika. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Årskrönika 2007

 1. David skriver:

  Jag visste det! Jag hade kunnat sova hela 2007… Du fick ju med allt viktigt i krönikan.

 2. Daniel Remheden skriver:

  Jag önskar dig ett år som är minst lika inspirerande som 2007. Ser fram emot att ta del av dina tankar när du går vidare in i specialkaffets märkliga värld och hjälper till att utveckla den. Du är ingen bisittare eller hobbybarista längre, du är i högsta grad en ambassadör för svensk kaffekultur i mina ögon. Ha det fett mannen!

 3. Jens skriver:

  Ja du Dan, från hemmabarista och kaffenörd till en Ambassadör av Third Wave och specialkaffekultur, det är inte väl inte fy skam det inte, Jag hoppas 2008 blir minst lika lyckosamt som 2007 och jag är säker på att din hängivenhet och passion för specialkaffe och dess kultur har inspirerat många inom vår bransch, jag vet att jag är en av dem.

  Håll Specialkaffeflaggan högt under 2008!!!!

 4. Thor-Björn skriver:

  En mycket trevlig sammanfattning av 2007. Bra jobbat!

 5. Joppe skriver:

  Tjusigt, Dan. Tack ska du ha. För allt. Blev krönikan kortare i år?

 6. johan skriver:

  Japp, bra sammanfattning, Dan! Det är otroligt vad mycket som kan hinnas med på ett år, även om alla tjatar om att tiden “går så fort” nuförtiden.

 7. Lars skriver:

  Jag tror inte att du har missat några större grejor! Kul läsning! Sitter och ler lite när jag tänker på allt kul som jag har haft med kaffe under året!

 8. Danne Stenqvist skriver:

  Joppe, krönikan blev längre i år!

 9. treefinger skriver:

  bara att instämma, riktigt mysig läsning! Ses vi på baristamästerskapen i sthlm måntro?

 10. Danne Stenqvist skriver:

  Absolut! Vi ska upp och filma hela eventet!

 11. matts skriver:

  Ett kaffeår är ungefär som 3 vanliga år så mycket händer hela tiden i denna unga branch. År 2000 när Aldo vann o första WBC i Monte Carlo gick av stapeln är alltså ca 35 baristaår sedan…Gott Nytt Kaffeår

 12. Fredrik skriver:

  Kul läsning, Danne. Det får bli några fler jam detta år. Vattenkvalitet och kvarnar kan vi lätt roa oss med i några timmar

 13. DC skriver:

  Tack Dan för denna sammanfattning!

  Fortsätt med vad du gör för det du gör är världsklass!

  Hoppades dock innerligt att jag skulle få träna ihop med dig inför årets BC!!

  På något märkligt sätt känns det som att du skapar närhet mellan oss Baristor och kaffenördar trotts att vi är så långt ifrån varrandra.

  One love!

 14. Danne Stenqvist skriver:

  DC, dina ord värmer oerhört! Tack!

 15. Johan C skriver:

  Det är viktigt att sammanfatta vad man håller på med ibland. Det gör du verkligen här. Det är nog bara att nypa dig i armen och inse att du inte drömmer utan du har haft ett fantastiskt kaffeår!! Du är fin Dan!

 16. lupoo skriver:

  Vadå aptråkigt?
  Tack för sammanfattningen av 2007! Tack för bloggen, tack för “kaffemissionen”. Tack. tack tack!

  Just nu lobbar jag här hemma för att en del av semestern 2008 skall förläggas till Malmö. Jag vill göra min vallfärd till detta svenska kaffemecka (tar då sedan både Falkenberg och Helsingborg på vägen….).
  Keep it up!